U susret hibridnom događaju godine: “Žensko preduzetništvo-inovacije i odgovori na COVID-19

18.05.2021.

 Ovaj događaj će okupiti na jednom mjestu govornice/ke i stručnjakinje/e iz nadležnih institucija i ministarstava, kompanija, akademske zajednice i nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine i regije. Bićete u prilici čuti stvarne, realne primjere poduzetnica kako su hrabro i inovativno odgovorile na izazovna poslovna kretanja, uzrokovana pandemijom.

 

 

 

 

U susret hibridnom događaju godine: “Žensko preduzetništvo-inovacije i odgovori na COVID-19

 Jedna od panelistica predstojećeg hibridnog eventa “Žensko preduzetništvo-inovacije i odgovori na pandemiju COVID-19” je i Samra Bešlija-Ašćerić, mlada i ambiciozna stomatologinja i poduzetnica.

Rođena je u Sarajevu 1994. godine. Stomatološki fakultet u Sarajevu završava 2019. godine sa priznanjem "Srebrna značka Univerziteta u Sarajevu". Radi kao stomatologinja u privatnoj stomatološkoj ordinaciji i  koosnivač je firme "Bassantis" (staro ime BiH!) koja radi na razvoju brenda CAWEX, prvog domaćeg brenda koji će razvijati kvalitetne proizvode za održavanje oralne higijene.

 Vjerujemo da ste pomiješali znanje i strast pri kreiranju ideje o proizvodima za održavanje oralne higijene. Kako ste ustvari došli na tu neobičnu ideju?

 Primjetili smo da na našem tržištu nema veliki broj kvalitetnih proizvoda za održavanje oralne higijene, kao i činjenica da se sva ta sredstva uvoze. U razgovoru sa kolegama smo shvatila da svi imamo isti problem pri kupovini četkica za zube, jer se osjećamo kao da nemamo „izbora“. Moje kolege i ja smo uvijek kupovali jedan te isti proizvod, i to nam je dosadilo. To zvuči smiješno i nevjerovatno  obzirom da na našem tržištu ima preko 60 vrsta različitih četkica za zube, međutim samo je jedan proizvod visoko-kvalitetan.  Jednog dana smo se moj suprug i ja zapitali,  zašto ne bismo pokušali napraviti novu, poboljšanu četkicu za zube, koja će uz  vrhunski kvalitet biti i lijepa i ergonomična? Osmislili smo i dizajnirali novu, poboljšanu četkicu za zube, koja će se izrađivati od najkvalitetnije sirovine iz EU. To je predmet iz svakodnevne upotrebe, čiji kvalitet zaista pravi razliku kada je u pitanju očuvanje oralnog zdravlja.

 Koji su bili najveći izazovi na koje ste našli pri ulasku u poduzetništvo I kako ste ih prevazišli?

 Prije nego što smo osnovali firmu, nije nam bilo jasno zašto se tako mali broj ljudi u BiH odlučuje za proizvodnju. Smatramo da je proizvodnja osnov ekonomskog ciklusa jedne države, pa smo tim putem htjeli uraditi i nešto dobro za našu domovinu. Međutim ubrzo nakon osnivanja naše firme, shvatili smo da je pokretanje proizvodnje u BiH zaista teško i bespotrebno komplikovano. Povrh sve te birokratije i papirologije, pandemija je dodatno otežavala situaciju. Ako se odlučite na proizvodnju u BiH, morate se naoružati strpljenjem i biti svjesni da će vam za sve što planirate uraditi trebati tri puta više vremena i četiri puta više novčanih sredstava. Najveći zastoj u proizvodnji smo imali zbog toga što nismo mogli pronaći firmu koja će nam izraditi metalne alate za brizganje plastike. Zbog pandemije uvoz tih alata iz Kine je stao, pa je došlo do preopterećenja firmi u BiH. Kao mala start-up firma imali smo poteškoće u pronalasku firme koja želi raditi sa nama. Nakon skoro 60 poslanih upita širom svijeta i višemjesečne potrage, uspjeli smo prevazići taj problem.

 U kojoj fazi razvoja biznisa se trenutno nalazite i koji proizvodi će uskoro biti dostupni za kupovinu?
Naši alati su u završnim fazama izrade (još koji dan), pa shodno tome i naš proizvod.  Prve proizvode možemo očekivati vrlo brzo.

 Da li ste se kao žena osjećali u nepovoljnijem položaju za pokretanje vlastitog biznisa, kako je izgledao taj Vaš prvi korak u poduzetništvo?

 Bila sam svjesna da koračam u nešto novo, nepoznato, ali sam znala da imam podršku od moje porodice i prijatelja, pa taj korak nije djelovao toliko strašno. Često nastojim da izađem iz zone komfora, jer smatram da se samo tako mogu postići „veće“ stvari. Moram reći da je podrška ženama poduzetnicama u našem društvu velika i imam samo najbolja iskustva. Ovim putem želim pohvaliti brojne nevladine organizacije koje daju svoj doprinos i nesebično pomažu kako ženskim,  tako i muškim preduzetnicima.

 Šta ste naučili u dosadašnjem poduzetničkom putu i koji biste savjet dali mladim poduzetnicama i poduzetnicima?
Uspjeh i neuspjeh čine sastavni dio uspjeha. Nemojte se nikada obeshrabriti, bitno je da imate cilj i da idete ka njemu. Kao poduzetnik morate biti kreativni i prilagođavati se novonastalim situacijama.

 

Samru i ostale panelistice možete čuti 25.05.2021. na online platformi u toku dvije panel diskusije na kojima će razgovarati o aktuelnim i gorućim temama poput:

  • Preduzetništvo za vrijeme krize
  • Koje su to prepreke i šta onemogućava inovacije malih i srednjih preduzeća koja su u vlasništvu žena
  • Kako COVID-19 utiče na poslovanje
  • Digitalizacija poslovanja i rad od kuće
  • Savremeni načini finansiranja
  • Pokretanje biznisa u doba krize

 
   Registracija za ovaj hibridni event je obavezna, na dole istaknutom linku https://women-entrepreneurship-innovation-and-response.b2match.io/