Održana konferencija i b2b susreti pod nazivom “ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO

04.06.2021.

Održana konferencija i online poslovni susreti pod nazivom “ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO – Inovacije i odgovor MSP-a na COVID-19”

 

 

Održana konferencija i b2b susreti pod nazivom “ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, kao koordinator BITNET konzorcija i EEN Sektorska grupa ženskog poduzetništva, su 25. i 26.05.2021. u hotelu Hills u Sarajevu, zajedno sa suorganizatorima i partnerima Mreže, organizovali hibridni događaj pod nazivom “ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO – Inovacije i odgovor MSP-a na COVID-19”. Fokus je bio na promociji ženskog poduzetništva i traženje odgovora od žena poduzetnica na globalno teške poslovne uvjete izazvane takozvanom “krizom COVID-19”.

Osnovni motiv organizacije ovakve vrste događaja je traženje novih načina povezivanja poslovnih interesa, uz istovremenu promociju regionalne saradnje, evropskih vrijednosti, kao i snage ženskog poduzetništva.

Vrijeme pandemije intenziviralo je upotrebu digitalnih alata i komunikacijskih kanala. Ovi alati postaju ključni u pomaganju klijentima i njihovom prilagođavanju novoj paradigmi umrežavanja i poslovanja.

U uvodnom i plenarnom dijelu konferencije su učestvovale visoke predstavnice evropskih i regionalnih organizacija, poput Evropske ženske mreže u okviru EUROCHAMBRES-a – Marta Schultz, predsjednica Evropske ženske mreže – EWN, Zapadni Balkan 6 Komorski investicioni forum – Tatjana Shterjova Dushkovska – generalna sekretarka, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) – Tanja Miščević – zamjenica generalnog sekretara i Evisi Kopliku – ekspert za konkurentnost, te predstavnica UN Women – Amna Muharemović, zamjenica šefa ureda. Tu je bila i predstavnica nadležnog ministarstva – Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine – pom. ministra Brankica Pandurević. Učešće su uzele i Gabriela Kostovska Bogoeska, izvršna direktorica Fondacije za menadžment i industrijska istraživanja i suorganizatori događaja, predsjedavajuća Sektorske grupe za žensko poduzetništvo Evropske poduzetničke mreže (Enterprise Europe Network) – Sanja Popović-Pantić i Enes Ališković, direktor BHEPA iz Vanjsko/Spoljnotrgovinske komore BiH.

Treba istaći da je glavni govornik događaja biti gospođa Luisa Prista – voditeljica Odjela za inovacijske ekosisteme, SMP / poduzetništvo i potrošače pri Izvršnoj agencija Europskog vijeća za inovacije i mala i srednja poduzeća (EISMEA), koja se skupu obratila na temu „Podrška Evropske preduzetničke mreže ženskom poduzetništvu u narednom periodu“.
Srce događaja su bile dvije panel diskusije koje su predstavile domaće i regionalne poduzetnice, predstavnice obrazovnih i javnih institucija, koje su svojim realnim primjerima iz prakse dokazale da je moguće u toku krize ne samo održati poslovanje, nego ga i unaprijediti. Imala se prilika čuti iskustva i nekoliko poduzetnica koje su u jeku epidemiološke i ekonomske krize pokrenule nove biznise i odgovorile na nepredvidljiva ekonomska kretanja. To podrazumijeva inoviranje poslovnog modela, marketing i komunikacijske strategije, dostave i sistema nabavke.

Primjetni su i slučajevi poslovne solidarnosti, uočeno je nekoliko primjera ukrupnjavanja ponude, gdje su čak i ljuti konkurenti počeli zajedničku saradnju. Digitalnizacija je neminovna, opšti je zaključak i nikada više neće biti kao prije pandemije, te će rad od kuće, korištenje digitalnih alata biti praksa i po normalizaciji poslovnog ambijenta. Istaknuti su izazovi domaćih startapa na polju privlačenja stranih investicija, izazovi u domenu institucionalne podrške koja zaostaje, zbog čega je uvjerenje da će jedan od efektata ovog događaja biti lakši i pojednostavljen pristup kapitalu.
O konekciji između visokog obrazovanja i žena poduzetnica je govorila ministrica dr. Melike Husić-Mehmedović iz Ministarstva nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, na panelu posvećenom Internacionalizacija poslovanja.

Moderatorice panela su bile, Dženita Zirdum (Žensko poduzetništvo – Inovativni pristup kao odgovor na pandemiju COVID 19.) i profesorica sa Univerziteta u Sarajevu Maja Arslanagić-Kalajdžić (Žensko poduzetništvo – Internacionalizacija poslovanja – Inovativni pristup).

Nakon konferencijskog dijela, u okviru događaja održani su dvodnevni online poslovni susreti bosanskohercegovačkih učesnika i učesnika iz zemalja regiona i šire.

Za događaj se prijavilo 140 učesnika, koji su imali prilike da tokom 57 unapred zakazanih poslovnih sastanka prošire svoju mrežu kontakata i uspostave saradnju sa ostalim zemljama iz regiona i šire. Iz Bosne i Hercegovine se prijavilo 59 učesnika . Pored BiH učestvovalo je još 13 zemalja (Albanija, Austria,Belgija, Hrvatska,Mađarska, Kosovo, Makedonija,Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Španija i Ukrajina ).

Brošuru same konferencije možete pogledati na https://www.komorabih.ba/wp-content/uploads/2021/06/Brosura.pdf