IPA 3

Evropski parlament je 15. septembra 2021. godine usvojio Instrument pretpristupne pomoći (IPA III) za period 2021-2027., nakon pozitivne odluke Vijeća, koja je donesena 7. septembra 2021. godine.

Ovo je posljednji korak u procesu usvajanja novog sedmogodišnjeg instrumenta vrijednog gotovo 14,2 milijarde eura za podršku zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU u ključnim političkim, institucionalnim, društvenim i ekonomskim reformama.

IPA III je strateški usmjerena na vladavinu prava i poštovanje osnovnih vrijednosti, jačanje demokratskih institucija, reformu javne uprave, promociju ekonomskog upravljanja i konkurentnosti, bez posebnih izdvajanja sredstava za svaku od država korisnica. Sredstva iz IPA III će, također, biti dostupna za projekte namijenjene održivom ekonomskom oporavku te iz oblasti energije, prometa, zaštite okoliša, klimatskih promjena i digitalne transformacije.

Korisnici IPA III su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

IPA III će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Evropske unije, a primjenjuje se retroaktivno od 1. januara 2021. godine.

Za više informacija molimo da posjetite sljedeće linkove: 

https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/enlargement-policy/overview-instrument-pre-accession-assistance_en  

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/about_the_european_commission/eu_budget/programme_statement_-_ipa.pdf