ZEDA i BIGMEV organizovali poslovne susrete bh. i turskih privrednika/Kocaeli-Istanbul

04.04.2018.

Još jedna prilika za saradnju bosanskohercegovačkih privrednika s turskim, otvorena je u periodu od 20.do 22.marta 2018. godine, kada su bh. privrednici otputovali na tradicionalni sajam IDEV 2018. u Kocaeli te učestvovali na poslovnim susretima (B2B).

ZEDA i BIGMEV organizovali poslovne susrete bh. i turskih privrednika/Kocaeli-Istanbul

Privredna komora Kocaeli u saradnji s ABIGMEV (Evropski poslovni centar Istočne Marmare) te BIGMEVom (Centar za razvoj odnosa s BiH) i Agencijom ZEDA, dogovorili su ove susrete kako bi otvorili još jednu priliku i mogućnost za saradnju dviju zemalja.

U okviru poslovnih B2B susreta, privrednici iz Bosne i Herzegovine su se sastali s turskim privrednicima ali i privrednicima iz drugih zemalja te su imali priliku razmijeniti promotivne materijale, informacije i iskazati interes za poslovnom saradnjom.

U sklopu posjete sajmu IDEV FAIR 2018. (http://idevfuari.com/) privrednici su imali priliku da uspostave kontakte sa turskim privrednicima iz oblasti: građevinarstva, namještaja, tekstila, hotelijerstva, proizvodnje posuđa, opreme za kupatila, opreme za frizere i kozmetičke salone, proizvodnje kozmetike, tepiha i dekoracija, odjeće i obuće, bankarstva, konsaltinga i brokerskih kuća, proizvodnje nakita, cvjećarstva, proizvodnje medicinskih proizvoda, opreme za estetsku hirurgiju, proizvodnje sportske opreme, proizvodnje dodataka prehrani i sl.

Udaljen samo 30 minuta od Istanbula grad Kocaeli je jedan od najvećih industrijski i komercijalnih centara u Turskoj. Nakon Istanbula i Burse treći je grad po veličini u regiji Marmara. Grad Kocaeli ima preko 2500 prijavljenih preduzeća, a u 2017. godini ukupni izvoz mu je iznosio 18,3 milijardi, a uvoz 40,7 milijardi dolara. U gradu Kocaeli se nalazi 13 organizovanih industrijskih zona, 35 luka i pristaništa te se po tome uvrštava u 10 najvećih u Evropi.

Investitori iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Kosova, Srbije, Njemačke, Luksemburga, BAE, Katara, Saudijske Arabije, Azerbejdžana, Kazahstana, Turkmenistana, TRNC-a, Irana, Kuvajta, Bjelorusije, Hrvatske, Bugarske, Ruske Federacije, Rumunije, Ukrajine i mnogih drugi zemalja imali su priliku da sarađuju sa lokalnim partnerima.

Iz naše zemlje na poslovnim pregovorima u Turskoj su bili: „Termika“ d.o.o. Zenica, „Orijent“ d.o.o. Zenica, „Klimatizacija-grijanje“ d.o.o., „Primolux“ d.o.o. Zenica, GP „Heldovac“ d.o.o. Žepče, „MaxCom“ d.o.o. Živinice, „Association of Enterpreneurs“ Živinice, „Mepas“ d.o.o. Tuzla, „Kop i Ko“/Nurkić d.o.o. Živinice, „IT Solucija“ Živinice i „Zirat“ d.o.o. Živinice, koji će postati dio Evropske poduzetničke mreže u okviru koje su i organizovani ovi susreti.

Delegaciju iz BiH ugostila je MARKA DOĞU MARMARA – razvojna agencija koja je iskazala interes za saradnju, intenziviranje koraka ka jačanju veza između BiH i Turske te za potpisivanje sporazuma o saradnji s Agencijom ZEDA. Ovom prilikom bh. privrednici su posjetili i dvije proizvodne kompanije te KOTO srednju tehničku školu čiji učenici odmah po završetku obrazovanja dobivaju posao u poslovnoj zoni.

Ovo je samo jedan u nizu susreta koje je ZEDA u saradnji s BIGMEVom organizovala i slične prilike pružit će se i u budućnosti.

Treba napomenuti da su našu zemlju, u organizaciji Agencije ZEDA i BIGMEVa turski privrednici posjetili u februaru tekuće godine kada su se sastali sa zeničkim privrednicima i razgovarali o zajedničkim mogućnostima poslovanja.