ZEDA I BH. PRIVREDNICI NA SAJMU – HOMETEX U ISTANBULU

28.05.2024.

U periodu od 20. do 24. maja 2024. godine, u okviru realizacije aktivnosti projekta BITNET/EEN 2022-2025, a koji se realizuje u okviru programa COSME, Agencija ZEDA je u saradnji sa centrom BIGMEV (Centar za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom) i EEN partnerom iz Turske – Istanbul Chamber of Industry/Privredna komora Istanbula za industriju, organizovali su posjetu privrednika iz Bosne i Hercegovine jednom od najvećih međunarodnih sajmova tekstila – HOMETEX 2024 u Istanbulu.

ZEDA I BH. PRIVREDNICI NA SAJMU – HOMETEX U ISTANBULU

Ovom prilikom, bh. privrednicima je omogućeno poslovno povezivanje sa renomiranim turskim kompanijama koje djeluju u sektoru kućnog tekstila i tekstila za namještaj.
Treba napomenuti da je nekoliko zeničkih preduzeća već dogovorilo konkretne korake za buduću saradnju.
Posjetom Industrijskoj privrednoj komori Istanbula - Istanbul Sanayii Odasi, bh. delegacija je imala priliku da se sastane sa rukovodećim osobljem ISO koji su predstavili svoje trenutne i buduće projekte i tom prilikom ponudili saradnju sa Agencijom ZEDA na budućim projektima koji imaju za cilj direktnu podršku privrednicima koja se odnosi na digitalnu transformaciju.
Prilikom ove posjete, bh. delegacija je posjetila i İHKİB Dijital Dönüşüm Merkezi (Centar za digitalnu transformaciju) gdje su se imali priliku upoznati sa projektima Lean i digitalne transformacije za tekstilne kompanije a u cilju smanjenja njihovih troškova i povećanja učinkovitosti. Takođe, upriličena je i posjeta tekstilnom trgovačkom centru - Tekstilkent – Tekstilkent Trade Center gdje su privrednici ostvarili direktne kontakte sa kompanijama tj. njihovim potencijalnim dobavljačima.
Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koje ZEDA realizuje u okviru programa COSME. O budućim aktivnostima ćemo vas informisati putem www.zeda.ba i putem media.