U INTERA Tehnološkom parku započeo treći hackathon „Zajedno postižemo više“

01.12.2017.

Nakon Sarajeva i Banja Luke prethodnih godina, ovaj se hackathon održava od 1. do 3.12.2017. godine u Mostaru u prostorijama INTERA TP-a i trajat će 48 sati tijekom kojih će sudionici razvijati društveno korisne mobilne ili web aplikacije iz područja ljudskih prava, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, okoliša, umjetnosti, cyber sigurnosti, mobbinga, transporta i upravljanja u kriznim situacijama.

 

U INTERA Tehnološkom parku započeo treći hackathon „Zajedno postižemo više“

Svaki dan se čita o tehnološkom napretku, novim aplikacijama, umjetnoj inteligenciji i mnogim drugim novostima iz područja tehnologije koje stvaraju pozitivne promjene u društvu na globalnoj razini. S druge strane, Bosna i Hercegovina je zemlja koja neizmjernu snagu crpi iz svojih mladih ljudi koji nerijetko postaju IT stručnjaci koji svojim vještinama često nadmašuju razine svjetske tehnološke razvijenosti. Svojim znanjem oni rješavaju probleme s kojima se susreće šira društvena zajednica značajno olakšavajući na taj način život u Bosni i Hercegovini.

Kako bi se ovaj pozitivni trend nastavio, INTERA Tehnološki Park uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država organizira hackathon „Zajedno postižemo više“. Nakon Sarajeva i Banja Luke prethodnih godina, ovaj se hackathon održava od 1. do 3.12.2017. godine u Mostaru u prostorijama INTERA TP-a i trajat će 48 sati tijekom kojih će sudionici razvijati društveno korisne mobilne ili web aplikacije iz područja ljudskih prava, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, okoliša, umjetnosti, cyber sigurnosti, mobbinga, transporta i upravljanja u kriznim situacijama.

Pojedinci stariji od 18 godina iz svih dijelova Bosne i Hercegovine raspoređeni u 12 timova će raditi na razvoju aplikacija prema vlastitim interesima. Timove će tijekom hackathona voditi mentori koji će im pružiti potrebna znanja te nesebično podijeliti svoja iskustva kako bi im pomogli u kreiranju što kvalitetnijih i boljih rješenja za uočene probleme. Svoja rješenja timovi će prezentirati posljednji dan hackathona pred stručnom komisijom, a najbolji će biti nagrađeni ulaskom u višemjesečni mentorski program tijekom kojeg će uz pomoć mentora i trenera nastaviti raditi na razvoju svojih ideja. 

Za uspješne inovativne timove koji u sljedećoj fazi svoju ideju pretvore u business, INTERA TP će kao član Europske poduzetničke mreže (Enterprise Europe Network) pomoći u kontekstu internacionalizacije poslovanja tj. izlaska na inozemna tržišta, a za inovativne proizvode s velikim potencijalom, podrška će se ogledati i u pristupu izvorima financiranja iz EU fondova (Horizon 2020).