Bosanskohercegovačke firme na poslovnim susretima „Match4Industry“u Turskoj

06.11.2017.

U organizaciji Turskog biznis centra ABİGEM Istočna Marmara, Trgovinsko-industrijske komore Kodžaeli, te Privredne komore Luksemburg održani su 6. po redu međunarodni poslovni susreti „Match4Industry“ 2. i 3. novembra 2017.god. na Sajmu industrije i tehnologije „SANTEK“ u  Kodžaeliju, Turska.
Ko-organizatori poslovnih susreta bili su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, te brojne druge organizacije za podršku biznisu iz Evrope, Turske i šire.

Bosanskohercegovačke firme na poslovnim susretima  „Match4Industry“u Turskoj

Organizovanje „Match4Industry“ poslovnih susreta implementira se kao dio aktivnosti Evropske poduzetničke mreže (EEN), najveće svjetske mreže za podršku firmama u oblasti međunarodne saradnje.

„Match4Industry“ je dio jedinstvenog koncepta „obavljanja posla na terenu“ koji omogućava održavanje ciljanih sastanaka firmi jedan na jedan (B2B) u okviru sajamskih događaja kao i posjete kompanijama i održavanje sastanaka u njihovim prostorijama.

BH Delegaciju ove godine činili su predstavnici 7 kompanija: „“Bosancar“, „Elmont“, „Eminal“, „Karabdić“, Hidro Ring“, „Forester“, „Heta Company“ i predstavnici SERDA-e.

BH firme održale su preko 70 B2B poslovnih sastanaka sa ino firmama iz Turske, Makedonije, Tunisa i Rusije. Dalje aktivnosti na ostvarivanju konkretne poslovne saradnje, u smislu potpisivanja i realizacije međusobnih ugovora o izvozu/uvozu/podugovaranju/zastupništvu i sl. koordinirat će SERDA kao članica Evropske poduzetničke mreže u BiH.

Tokom „Match4Industry“ poslovnih susreta našu delegaciju posjetio je i Generalni konzul BiH u Istanbulu, g-din Began Muhić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog interesa BH i turskih firmi da jačaju međusobno partnerstvo kroz ovakve i slične manifestacije, te ponudio svoju podršku BH firmama u njihovom daljem nastupu i aktivnostima na tržištu Turske.

Poslovnim susretima ukupno je prisustvovalo 160 firmi iz Turske, Irana, Tunisa, BiH, Rusije, Srbije, Makedonije i Hrvatske a održano je preko 680 B2B poslovnih susreta.

Na Samom sajmu „Santek“ svoje proizvode/usluge predstavilo je preko 350 izlagača a preko 40.000 posjetilaca posjetilo je ovogodišnji sajam.


Inače sajam „Santek“ iz godine u godinu bilježi sve veći broj izlagača i posjetilaca a cilj je jačati međunarodnu poslovnu saradnju firmi iz sektora:
• Automobilska oprema
• Metali i mašine/uređaji
• Plastika i guma
• Hemijska industrija (automobilske boje, premazi i zaštita)
• Građevinarstvo i građevinski materijali
• Energija
• Okoliš
• Elektrika i elektronika
• Informaciono-komunikacione tehnologije
• Žensko poduzetništvo