ProCredit Bank i Evropski investicijski fond potpisali prvi COSME sporazum u BiH

01.12.2017.

FINANSIRANJE PRIVREDNIKA

ProCredit Bank i Evropski investicijski fond potpisali prvi COSME sporazum u BiH

ProCredit Bank i Evropski investicijski fond potpisali su prvi sporazum o finansiranju malih i srednjih privrednika u Bosni i Hercegovini (BiH) iz fonda garantne linije COSME u ukupnoj vrijednosti 30 miliona eura. Ova garantna linija omogućava ProCredit Bank da svojim klijentima sa pozitivnim poslovnim referencama ponudi povoljne kredite sa značajno smanjenim zahtjevima za kolateralnom pokrivenošću.

Krajnji rezultat ovog sporazuma je preuzimanje kreditnog rizika za oko 300 bosanskohercegovačkih malih i srednjih preduzeća u periodu od tri godine.

"Podrška biznisu i kreiranje radnih mjesta, te rast, središte su EIF-ove strategije i ova nova tranša doprinijet će otvaranju radnih mjesta i privrednom rastu u Bosni i Hercegovini te širom Evrope", izjavio je izvršni direktor Evropskog investicijskog fonda Pier Luigi Gilibert.

Evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elzbieta Bienkowska kazala je da pristup finansiranju ostaje bitna prepreka za mala i srednja preduzeća, te da je sporazum sa ProCredit Bank savršen primjer kako Evropska unija podržava male kompanije koje ulažu u poticanje privrednog rasta i otvaranje novih radnih mjesta.

"Ponosni smo što svojim klijentima, malim i srednjim preduzećima za koje vjerujemo da su generatori širokih društvenih i ekonomskih promjena u zemlji, možemo omogućiti lakši pristup sredstvima koja su im potrebna za razvoj biznisa. Zahvaljujući podršci EIF-a, kroz garantnu liniju COSME, ProCredit Bank je u mogućnosti ponuditi još povoljnije uslove kreditiranja poput smanjenja zahtjeva za kolateralnom pokrivenošću", kazao je izvršni direktor ProCredit Bank Amel Agić, saopšteno je iz ProCredit banke BiH.

Sve informacije o COSME garantnoj liniji možete pronaći na web stranici banke ili ih zatražiti putem Call centra.

Izvor: Poslovne novosti