Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA implementira projekat Connecting Nature

16.07.2018.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA implementira projekat CO-productioN with Nature to Ensure City Transitioning - CONECTING Nature, koji je finansiran iz Horizon 2020 programa i koji okuplja konzorcij od 31 partnera iz Evrope, te istraživače iz Kine, Brazila, Gruzije i Armenije.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA implementira projekat Connecting Nature

Cilj projekta je pozicionirati Evropu kao globalnog lidera u inovacijama i primjeni prirodnih rješenja u urbanim sredinama. Projektni partneri će formirati zajednicu gradova kako bi ojačali njihove kapacitete, kako bi do 2020. godine postali zdraviji, ekološki evropski gradovi, s boljim životnim uslovima za sve, većom zelenom infrastrukturom i biološkom raznolikosti, poboljšanim kvalitetom zraka i vode, smanjenjem prašine, zagađenja, buke itd. Projekat Connecting Nature također doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju podržavanjem novih kompanija koje se bave dizajnom, razvojem i održavanjem prirodnih rješenja u gradovima.

U okviru projekta kao napredniji gradovi u ovoj oblasti prepoznati su gradovi Genk- Belgija, Glasgov -Velika Britanija i Poznan- Poljska, a gradovi koji imaju ulogu pratećih gradova su Coruna -Španija, Bolonja -Italija, Burgas- Bugarska, Derry- Velika Britanija, Nikozija -Kipar, Ioannina -Grčka, Malaga- Španija, Sarajevo- BiH, Solrød - Njemačka, Solun- Grčka.

Više informacija dostupno je na: https://connectingnature.eu/