POZIV FIRMAMA U BIH ZA SLANJE APLIKACIJA ZA NAGRADU ZA BIZNIS LIDERE ODRŽIVOG RAZVOJA ZA 2019.GOD.

11.01.2019.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini je prva godišnja nagrada ove vrste u Bosni i Hercegovini s ciljem promocije aktivnosti privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u zemlji.

Privatne kompanije već implementiraju hvale vrijedne aktivnosti i strategije koje doprinose ciljevima održivog razvoja, kako na globalnoj razini, tako i u Bosni i Hercegovini. Nagrada za biznis lidere održivog razvoja ima za cilj:

• prepoznati i istaknuti napore privatnih kompanija u realizaciji ciljeva održivog razvoja u BiH,

• motivirati druge aktere u privatnom sektoru da uvrštavaju ciljeve održivog razvoja u svoje poslovne modele.

POZIV FIRMAMA U BIH ZA SLANJE APLIKACIJA  ZA NAGRADU ZA BIZNIS LIDERE ODRŽIVOG RAZVOJA ZA 2019.GOD.

Fokus ovogodišnje nagrade jeste stvaranje dobrih radnih mjesta i zaštita okoliša. Stoga će se kroz ovu aktivnost pokušati identificirati biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu u dvije tematske oblasti a to su “Ljudi” i “Resursi i okoliš”.


Tematska oblast “Ljudi”:
Nagrada za biznis lidere održivog razvoja za 2019. u ovoj kategoriji dodjeljuje se kompanijama koje su inspiracija drugima zbog načina na koji postupaju sa svojim uposlenicima i klijentima i omogućuju dostojanstven rad (SDG 8. i SDG 10). Posebna pažnja se posvećuje prepoznavanju kompanija koje su vodeće u osiguranju radnih uslova i postupanju sa ženama i drugim ranjivim kategorijama društva u svojim kompanijama (SDG 5). Nagrada će također promovirati etičko poslovanje (SDG 16).

Tematska oblast “Resursi i okoliš”:
Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2019. u ovoj kategoriji dodjeljuje se kompanijama koje dokazuju da razmišljaju o svom ekološkom otisku kao i onima koje namjenski i kontinuirano unapređuju svoje lance vrijednosti (SDG 12. i SDG 9). Također će se vrednovati ulaganja u ljudske resurse, istraživanje i razvoj i nove tehnologije te proces inovacija unutar kompanije (SDG 5. i 11).

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja dodjeljuje se malim, srednjim i velikim kompanijama koje prijave svoje projekte koji doprinose održivom razvoju u Bosni i Hercegovini. Kompanije se mogu prijaviti sa jednim ili više projekata u okviru predloženih tema (jedan projekat za temu “Ljudi” i drugi projekat za temu “Resursi i okoliš”).


Konkurs za Nagradu je otvoren od 1/1/2019 – 10/03/2019.


E-aplikacija je dostupna na www.zamisli2030.ba/SDGBiznisLideri a više informacija možete dobiti na emir.adzovic@undp.org ili 00387 33 293 497.
Nagrada se organizira u okviru projekta „Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) i angažiranje privatnog sektora“ kojeg provodi UNDP i finansira Vlada Švedske.