ZEDA I PARTNERI EEN MREŽE ORGANIZOVALI POSLOVNE SUSRETE „INTERNATIONAL B2B MATCHMAKING EVENT“

17.05.2018.

U periodu od 11. do 13. maja 2018. godine, Zenica je bila domaćin Prvog sajma informacionih i komunikacionih tehnologija i medija u Bosni i Hercegovini.

ZEDA I PARTNERI EEN MREŽE ORGANIZOVALI POSLOVNE SUSRETE „INTERNATIONAL B2B MATCHMAKING EVENT“

Sajam se održao u Areni „Husejin Smajlović“ u Zenici pod visokim pokroviteljstvom Vijeća Ministara i Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine i suprokoviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Sajam je koncipiran u četiri kategorije:
1. Izlagački dio
2. Prateće manifestacije
3. Prodajno-kolekcionarski dio
4. Gamerski dio

Prvi dan Sajma, Agencija ZEDA u koorganizaciji s partnerima EVROPSKE PODUZETNIČKE MREŽE (Privrednom komorom Srbije, Business Start-up Centrom Bar/Crna Gora, Agencijom SERDA, BIT Centrom Tuzla i Razvojnom Agencijom Unsko-Sanskog kantona/Bihać), je organizovala međunarodne B2B susrete.
„INTERNATIONAL B2B MATCHMAKING EVENT“ domaćih i stranih kompanija koje su se po unaprijed određenoj proceduri već ranije registrovale na online platformi i odabrale prijavljene partnere s kojima žele održati poslovni sastanak, upriličen je za 28 učesnika koji su izrazili interes za poslovne pregovore i nova partnerstva. Učešće na poslovnim susretima za sve učesnike bilo je besplatno.
Važno je istaći da B2B susreti pružaju dodatnu podršku kompanijama da pronađu međunarodne partnere na Sajmu te su i ovaj put, kompanije imale priliku dogovoriti saradnju s domaćim i inostranim partnerima.

Danas je izvoz jedan od najvažnijih činilaca razvoja globalnih i nacionalnih ekonomija. Procesi globalizacije i internacionalizacije smatraju se vladajućim trendom koji vodi prema većoj samostalnosti ekonomija i nacionalnih institucija. Glavna karakteristika globalizacije jest „denacionalizacija“ odnosno smanjivanje barijera i granica te sve veća potreba za međunarodnom saradnjom, a upravo ovakvi susreti odličan su put kao tome.