Poslovni susreti ENERGA b2b 2018 premašili očekivanja organizatora

20.06.2018.

Prvog dana međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA održanog u Centru Skenderija 19.06.2018.god. Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA je, uz podršku Privredne komore FBiH, Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske – BIGMEV, te brojnih međunarodnih organizacija i agencija za podršku biznisu iz Evropske  unije i regiona održala poslovne susrete firmi ENERGA b2b 2018.

Poslovni susreti ENERGA b2b 2018 premašili očekivanja organizatora

Poslovni susreti održani su u okviru EU projekta Evropske poduzetničke mreže (EEN), najveće svjetske mreže za poslovno povezivanje firmi.

Cilj ovih susreta bio je pronalazak internacionalnih poslovnih partnera na sajmu radi sklapanja poslovnih aranžmana između firmi o plasmanu proizvoda i usluga na ino tržišta.

Susreti su okupili 90 učesnika iz BiH, Turske, Češke, Poljske, Kanade, Njemačke, Srbije, Crne Gore i Slovenije, a održano je preko 130 b2b sastanaka.

Organizatori ocjenjuju ovaj događaj vrlo uspješnim zbog velikog odaziva firmi kojima su ovakvi susreti dodatna vrijednost sajma ENERGA i konkretna podrška u ostvarenju njihovih tržišnih ciljeva.

Šef kooperacija Delegacije EU u BiH, Melvin Asin, posjetio je ENERGA b2b 2018 poslovne susrete, pozdravio odluku SERDA-e da se priključi ovogodišnjem sajmu, te dao podršku razvojnim inicijativama agencije u oblasti razvoja poduzetništva i energetske efikasnosti.

Industrijska komora Kodžaelija i predstavnici turskih firmi iz Kodžaelija, Ankare i Burse izrazili su zadovoljstvo učešćem i velikim interesom bh firmi za suradnju ističe Samir Vildić, direktor BIGMEV-a.

Poslovnim susretima prisustvovali su i predstavnici IZFAS-a, jednog od najrespektabilnijih organizatora sajma u Turskoj (Izmir), Tuzlanskog sajma i Privredne komore FBiH koji su svoje partnerstvo ozvaničili i potpisivanjem Ugovora o saradnji kojima će se intenzivirati saradnja bh i turskih firmi u prestojećem periodu.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je da potpisivanje Ugovora o saradnji sa izmirskim sajmom i poslovni b2b susreti predstavljaju veliki iskorak za bh kompanije u njihovom nastupu na ino tržištima.

Sam sajam ENERGA ove godine okupio je preko 100 izlagača iz 11 zemalja čime dokazuje da je postao jedan od najznačajnih poslovnih događaja u oblasti energije, energetike i rudarstva u regionu.