OTVARAJU SE PUTEVI KA INTERNACIONALIZACIJI ZENIČKIH PREDUZEĆA

16.02.2018.

ZEDA U SARADNJI S PARTNERIMA ORGANIZOVALA POSLOVNE SUSRETE ZENIČKIH I TURSKIH PRIVREDNIKA

OTVARAJU SE PUTEVI KA INTERNACIONALIZACIJI ZENIČKIH PREDUZEĆA

Jučer, 15. februara 2018. godine, Zenička razvojna agencija ZEDA i BIGMEV (Centar za razvoj odnosa s BiH) u saradnji s Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca Zenica, u hotelu Zenica, u vremenu od 13:30 do 16:00 sati, organizovali su poslovne susrete zeničkih i turskih preduzeća.

Delegaciju iz Turske činili su predstavnici Privredne komore Alanya te 25 turskih privrednika zainteresovanih za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom.

Više od 70 zeničkih kompanija učestvovalo je na poslovnim susretima na kojim su bile kompanije koje djeluju u sektorima građevinarstva, trgovine, turizma, hotelijerstva, tekstila, zdravstva, obrazovanja, prehrane, poljoprivrede i transporta.

Gradonačelnik Grada Zenice, Fuad Kasumović, gostima je predstavio Zenicu i naveo razloge zašto bi upravo oni trebali investirati u ovaj dio Bosne i Hercegovine. Također, Gradonačelnik je napomenuo da je Zenica dobila BFC certifikat što znači da je grad s povoljnim poslovnim okruženjem.
-„Turskoj je potrebno da uspostavlja veze i širi tržište na Evropu. Mi imamo preferencijalne sporazume s EU i to je ono što je od velikog značaja na obostrano zadovoljstvo. Zenica ima sve potrebne predusolove za nove investicije. Kada ulažete svoj novac, važno je da uložite negdje gdje vas doživljavaju prijateljski, a mi upravo takav odnos imamo prema Turcima. Dođite u Zenicu i otvorite shopping centre, tvornice i preduzeća“ – poručio je Gradonačelnik Kasumović.


Predsjednik Privredne komore Alanye, Mehmet Šahin prisutnima je predstavio regiju iz koje dolazi te izrazio zadovoljstvo što je učinjen ovaj značajan korak ka saradnji bosanskohercehovačkih i turskih privrednika.
-“Željeli smo se upoznati sa privrednicima Bosne i Hercegovine i ugovoriti uzvratnu posjetu Turskoj. Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas tu i očekujem da ćemo dogovoriti konkretne korake ka uspješnoj saradnji“ – rekao je Mehmet Šahin.

Ovo je samo jedan od koraka ka internacionalizaciji naših preduzeća i plasiranja njihovih roba i usluga na inostrano tržište kao i stvaranje partnerstava u cilju unaprjeđenja konkurentnosti.
Bila je ovo odlična prilika za ostvarivanje kontakata, razmjenu informacija, poslovnih iskustava i dogovora za sva pravna lica koja su poslovno orijentisana ka izvozu ili žele uspostaviti međunarodnu poslovnu saradnju.

Također, ovo je jedna u nizu aktivnosti koje Agencija ZEDA u saradnji s Gradom Zenicom, Udruženjem poslodavaca i BIGMEVom organizuje.

Treba napomenuti da će ZEDA imati i povratnu informaciju o rezultatima jučerašnjih susreta. Privrednici i u budućnosti mogu očekivati slična dešavanja u kojima će im se stvarati prilike i ambijent za saradnju kako s domaćim tako i inostranim kompanijama.