ZENIČKA RAZVOJNA AGENCIJA - DAN OTVORENIH VRATA

04.10.2023.

„Dan otvorenih vrata u LIND laboratoriji za ispitivanje sigurnosti proizvoda u okviru Agencije ZEDA - Ispitivanje građevinske stolarije (prozora i vrata)  za CE označavanje"

ZENIČKA RAZVOJNA AGENCIJA - DAN OTVORENIH VRATA

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju događaju „Dan otvorenih vrata u LIND laboratoriji za ispitivanje sigurnosti proizvoda u okviru Agencije ZEDA - Ispitivanje građevinske stolarije (prozora i vrata) za CE označavanje“, koji će se održati 10.10.2023. godine u prostorijama Agencije ZEDA sa početkom u 11h.
Ovo je prilika da proizvođače građevinske stolarije (prozora i vrata), distributere, uvoznike i ovlaštene predstavnike upoznamo sa ispitivanjima koja se izvode u LIND laboratoriji za ispitivanje sigurnosti proizvoda u okviru Agencije ZEDA.
Laboratorija LIND je jedina akreditirana laboratorija u Bosni i Hercegovini koja ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018 za izvođenje mehaničkih ispitivanja namještaja, opreme za dječija igrališta, a sada i građevinske stolarije (prozora i vrata) a u svrhu zakonski obavezujućeg CE označavanja prozora i vrata.
Da bi proizvođač, distributer, uvoznik i ovlašteni predstavnik stavio na tržište građevinske proizvode – prozore i vrata, potrebno je da ocijeni usaglašenost proizvoda i postavi CE oznaku prema važećim harmoniziranim tehničkim specifikacijama a u skladu sa važećim bh. zakonima i podzakonskim aktima koji uređuju ovu oblast.
U svrhu ocjenjivanja usklađenosti građevinskih proizvoda (prozora i vrata) prema važećim harmoniziranim tehničkim specifikacijama (standard BAS EN 14351-1+A2:2018) potrebno je da proizvođač, distributer, uvoznik, ovlašteni predstavnik:
- ispita građevinski proizvod (prozore i vrata) u laboratoriji akreditiranoj prema zahtjevima standarda
BAS EN ISO/IEC 17025:2018 - (Initial type testing - ITT),
- izradi Izjavu o svojstvima i
- postavi CE oznaku na proizvod.
Ukoliko želite biti učesnik ovog događaja potrebno je da se prijavite putem e-maila: alma@zeda.ba i potvrdite svoj dolazak do 09.10.2023. godine.