Uspješno predstavljanje bh firmi na poslovnim susretima „Match4Industry“ i sajmu SANTEK 2019

15.11.2019.

Na osmim po redu međunarodnim poslovnim susretima „Match4Industry“ koji se održavaju  u okviru „SANTEK“ sajma industrije i tehnologije u Kodžaeliju (Turska) i ove godine uspješno se predstavilo više od 20 bh privrednika iz 13 firmi metaloprerađivačkog, elektro-energetskog, građevinskog sektora, sektora plastike, te poslovnog konsaltinga. Susreti su održani 6. i 7. novembra 2019.god.u organizaciji agencije ABİGEM Istočna Marmara i Trgovinsko-industrijske komore Kodžaeli.

Uspješno predstavljanje bh firmi na poslovnim susretima „Match4Industry“ i sajmu SANTEK 2019

Međunarodni poslovni susreti organizovani  su u okviru najveće svjetske mreže za poslovno povezivanje firmi – EEN (Evropska poduzetnička mreža), a bh delegaciju su predvodili Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, članica EEN mreže u FBiH, Privredna komora FBiH i Centar za razvoj odnosa BiH i Turske - BIGMEV.

Održano je preko 200 B2B sastanaka bh firmi sa ino partnerima na kojima su se razmatrale mogućnosti poslovne saradnje, povezivanja i investiranja u proizvodno-prodajne kapacitete. Također, organizovane su i posjete proizvodnim pogonima fabrika Ford i Hyundai.

Bh delegaciju je posjetila i konzulica BiH u Istanbulu, g-đa Rabija Mašić, koja je istaknula značaj povezivanja domaćih firmi sa Turskom i dala svoju podršku u daljem umrežavanju i konkretizaciji saradnje.

Predsjednik Industrijske komore Kodžaeli g-din Ayhan Zeytinoğlu je uručio priznanje SERDA-i za uspješnu ko-organizaciju poslovnih susreta firmi i njihovo ekonomsko povezivanje. Naime, SERDA je već tri godine zaredom ko-organizator „Match4Industry“ poslovnih susreta, a do sada se uspješno predstavilo preko 70 bh firmi na susretima i sajmu SANTEK.

Ovogodišnjim poslovnim susretima prisustvovalo je skoro 300 učesnika iz 20 zemalja, a na sajmu se predstavilo više od 350 firmi izlagača sa oko 40.000 posjetilaca.