Poziv bh.firmama za učešće u programu podrške Evropske investicijske banke 2 (EIB)

10.09.2018.

Vanjskotrgovinska komora/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obaviještava da je otvoren poziv po programu Evropske investicione banke (EIB) „EIB program 2“ koji je namjenjen za podršku o nematerijalnoj imovini i intelektualnom vlasništvu u zemljama Zapadnog Balkana.  Prvenstveni cilj ovog programa je podizanje svijesti o značaju intelektualnog vlasništva i nematerijalne svojine za mala i srednja produzeća, kao i pružanje savjetodavne podrške odabranim preduzećima iz regije. Projekt je pokrenut u avgustu 2018. godine i trajaće pet mjeseci, a uslijedio je kao nastavak uspješnih aktivnosti u 2017 godini kada su razvijeni posebni IP alati za mala i srednja preduzeća. Projekt će implementirati ClearViewIP Ltd. (Velika Britanija) u okviru Programa za podsticaj razvoja i inovacija preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF).

Poziv bh.firmama za učešće u programu podrške Evropske investicijske banke 2 (EIB)

Vanjskotrgovinska komora/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obaviještava da je otvoren poziv po programu Evropske investicione banke (EIB) „EIB program 2“ koji je namjenjen za podršku o nematerijalnoj imovini i intelektualnom vlasništvu u zemljama Zapadnog Balkana.  Prvenstveni cilj ovog programa je podizanje svijesti o značaju intelektualnog vlasništva i nematerijalne svojine za mala i srednja produzeća, kao i pružanje savjetodavne podrške odabranim preduzećima iz regije. Projekt je pokrenut u avgustu 2018. godine i trajaće pet mjeseci, a uslijedio je kao nastavak uspješnih aktivnosti u 2017 godini kada su razvijeni posebni IP alati za mala i srednja preduzeća. Projekt će implementirati ClearViewIP Ltd. (Velika Britanija) u okviru Programa za podsticaj razvoja i inovacija preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF).

Program podrške Evropske investicijske banke 2 će pored ostalih aktivnosti, obuhvatiti i poludnevne radionice na temu intelektualnog vlasništva, koje će se održati u septembru 2018. godine u četiri zemlje Zapadnog Balkana. Voditi će ih internacionalni stručnjaci-eksperti. Radionice su besplatne, održavaće se na engleskom jeziku za maksimalno 50 učesnika.

Svaki uspješni učesnik će biti ponuđen početnom IP revizijom, 1-2 dana istraživanja i analize, nakon čega slijede diskusije, savjeti i preporuke.

Program obuhvata šest zemalja Zapadnog Balkana: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Kosovo *, Crnu Goru i Srbiju.

*Ova oznaka ne dovodi u pitanje koje su države članice EU su se izrazile o statusu Kosova i u skladu je s Ujedinjenim narodima

Rezolucija Vijeća 1244/1999 i Mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. srpnja 2010. o proglašenju neovisnosti Kosova.

Detaljne informacije možete pronaći u prilogu.

Zainteresovane kompanije mogu izvršiti prijavu učešća tako što će se registrovati putem linka na stranici: https://bit.ly/2vpQXPA. Ukoliko ste zainteresovani da aplicirate za mentorstvo, molimo Vas popunite online prijavni obrazac: https://www.surveymonkey.co.uk/r/SMEMentoring.

Za sva druga pitanja ili za raspravu o događaju, obratite se: IPSupportAction@clearviewip.com