Dani Evropske preduzetničke mreže u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 06-08.12.2017

13.12.2017.

U Sarajevu je 06-08.12.2017. godine održan događaj "Dani Evropske preduzetničke mreže u Bosni i Hercegovini"

Dani Evropske preduzetničke mreže u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 06-08.12.2017

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, kao koordinator Evropske preduzetničke mreže u Federaciji Bosne i Hercegovine, organizirala je događaj na temu „Dan Evropske preduzetničke mreže u Bosni i Hercegovini“ kojem su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, EU institucija, predstavnici konzorcija Evropske preduzetničke mreže iz BiH i regiona, te značajan broj privrednika.

Učesnicima skupa su se obratili Nemanja Vasić, dopredsjednik VTK/STK BiH, Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Andrea Vera iz Delegacije EU u BiH, Šef Generalnog direktorata za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i MSP Evropske komisije Giacomo Mattino, Marinko Đukić, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, Vladimir Blagojević, Communication Championsa u BiH, te Amir Hujić, koordinator EEN konzorcija u FBiH i Bojan Ćudić, koordinator EEN konzorcija u RS.

Tokom obraćanja i govora o značaju i ulozi Evropske preduzetničke mreže (EEN) istaknuto je, između ostalog, da EEN daje značajne mogućnosti bh. poduzećima i to ima posebnu težinu kada je u pitanju internacionalizacija njihovog poslovanja.

U izjavi novinarima, Giacomo Mattino iz Evropske komisije je rekao da je glavni cilj podrška internacionalizaciji poslovanja malih i srednjih preduzeća što je vrlo bitno za firme iz BiH, koje mogu imati korist ne samo na tržištu EU, već i na trećim tržištima. Predstavljena je i nova Internet stranica Evropske mreže preduzetništva u BiH, sa koje je, na jednostavan način, moguće doći do stranica svakog od konzorcijuma u BiH.

Aktivnosti konzorcijuma predstavili su Amir Hujić, koordinator Konzorcijuma Federacije BiH i Bojan Ćudić, koordinator Konzorcijuma Republike Srpske. U okviru prezentacija koordinatora iz Bosne i Hercegovine, predstavljeni su uspješni primjeri (Dino d.o.o. Tuzla, Višt d.o.o. Doboj i Novi Jelšingrad iz Banja Luke) koji su na slikovit način predstavili prednosti korišćenja usluga koje pruža EEN i rezultate koje su ostvarili učestvujući na sajmovima, privrednim misijama, odnosno edukacijama u organizaciji EEN mreže.

Nakon plenarnog dijela, Marija Popović iz Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EASME) je održala prezentaciju o Evropskoj poduzetničkoj mreži i ulozi EASME u rukovođenju EEN-a.

„Evropska preduzetnička mreža na Zapadnom Balkanu – showcases“ je naziv panel diskusije u kojoj su učestvovali predstavnici EEN-a iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Srbije, te Federacije BiH i Republike Srpske. Tokom panela razgovarano je o konkretnim primjerima podrške malim i srednjim preduzećima u internacionalizaciji i inovacijama, te predstavljeni uspješni primjeri iz prakse.

Izjave za medije: 
Kako je istaknuto, ENN mreža, osim što pruža informacije o mogućnostima koje nudi tržište Evropske uniije, obavještava poduzetnike i o evropskim propisina i preporukama, informiše ih o zakonodavstvu i sektorskim politikama Evropske unije, a koje su od značaja za firme, kao i programima i fondovima EU koji su namijenjeni malim i srednjim poduzećima.